vanzemaljski prizori
Neotkriveno

Vanzemaljski prizori u BiH koji će vas ostaviti bez daha

putovaobih blog logo
2.5 minute čitanja

Donosimo vam 4 četiri nevjerovatne lokacije u BiH za koje vjerovatno niste znali. Neke od njih će vas navesti da pomislite da ste u filmu Alien Invasion, dok ćete za druge pomisliti da su ih napravili vilenjaci svojim posebnim moćima. Ovo su lokacije koje zu zaista kao vanzemaljski prizori, a nalaze se u BiH.

Kamene oči

Trebinje
Fenomen: Krečnjačke stijene krša

Priroda nas često iznenadi pojavama i oblicima koje formira. S druge strane, ljudi često imaju tendenciju uništavanja onoga što priroda sama od sebe kreira. Međutim, na sreću svih nas, to nije slučaj kada su u pitanju Kamene oči.

Kamene oči su prilično fascinantan fenomen napravljen od strane prirode, a dodatno dorađen od strane čovjeka, što je za rezultat imalo nešto zaista predivno. Nalaze se iznad Trebinjskog naselja Aleksina međa. Zahvaljujući visini od 2.5 metra i dubine od 2 metra, moguće je čak i ući unutar očiju i uživati u predivnom pogledu na Trebinje.

Obzirom da ovaj fenomen zaslužuje dosta više od jednog kratkog predstavljanja, odlučili smo napisati detaljan članak o Kamenim očima i možete ga pročitati klikom na link.

Kamene oči vanzemaljski prizori u bih
Izvor fotografije: trebinjelive.info

Japage

Kupres i Šipovo
Fenomen: Vrtača

Zamislite 100 metara duboku prirodnu uvalu? Teško zar ne? Ipak, to je moguće ukoliko se odlučite posjetiti vrtaču Kotlić koja se nalazi na Kupreškom polju i čini jednu od 5 nevjerovatnih vrtača koje su rasprostranjene na 1 kilometar Kupreškog polja. Šta su ustvari vrtače? To je prirodni fenomen koji nastaje otapanjem krečnjačke podloge pri čemu nastaju udubljenja na površini zemlje, ali rijetko kada baš ovolikih razmjera. Nalaze se na sporednom putu od Kupresa prema Šipovu. Ukoliko imate dron, ovo je idealna lokacija za snimanje nevjerovatnih prizora, uživajte!

Japage vanzemaljski prizori u bih
Izvor fotografije: visitkupres.com

Kapljuh

Selo Kapljuh, Bosanski Petrovac
Fenomen: Vrtača

Kapljuh je naseljeno mjesto u opštini Bosanski Petrovac i leži na Bravskom polju. Specifičnost ove lokacije svakako leži u velikom broju brežuljkastih uvala koje se nazivaju vrtačama, a koje smo objasnili pri opisu lokacije japage u Kupresu. Pored ovog fenomena bitno je istaći da se vrtače javljaju na izrazito plodnom tlu, što na osnovu podataka o Kapljuhu nije slučaj obzirom da je lokalitet okarakterisan kao neplodno tlo. Nadalje, obzirom da se radi o nizu vrtača koji je orijentisan u jednom pravcu to može da bude indikator i podzemnih vodnih tokova. Sve ovo nas upućuje na to da se na ovom mjestu nalazi mnogo više od jednog fenomena koji je vrijedan posjete. Za Kapljuh važi isti savjet kao i za japage u Kupresu, ukoliko imate dron, ponesite ga sa sobom i snimite i uživajte u nevjerovatnim prizorima.

Kapljuh vanzemaljski prizori u bih
Izvor fotografije: rtvusk.ba

Bobijaško oko

Selo Bobija, Sanski Most
Fenomen: Estavela

Bobijaško oko je prirodni fenomen za koji se veže legenda o vilenjacima i vilama koje navečer posjećuju ovo mjesto, tu plešu svoja kola. Mjesto je jako mistično. U krškom terenu, formirala se mala šupljina ispunjena vodom čiji volumen ovisi o godišnjem dobu. Ova pojava se zove estavela i u vrijeme obilnih padavina ima karakteristike vrela, dok u toplijim mjesecima ima oblik ponora. Lokalitet su istraživali i speleolozi ronioci iz Londona i otkrili stotinjak metara podzemnog vodnog labirinta.

Čovječija ribica ne živi samo u Vjetrenici, ovaj endemski vodozemac nastanjuje i dubine Bobijaškog oka
Bobijaško oko vanzemaljski prizori u bih
Ukoliko Vam se sviđa članak, možete ga podijeliti na socijalnim mrežama

Napiši i ti svoj blog post

Voliš putovanja i želiš da sa svima podijeliš svoje avanture? Blog putovaoBiH ti pruža priliku da upravo tvoj članak bude vidljiv svima.