Mostarska Bijela
Neotkriveno

Mostarska Bijela - skriveno blago vrijedno pažnje

putovaobih blog logo
2.5 minute čitanja

Nevjerovatan biodiverzitet i priroda u koju ćete se zaljubiti, skrivena od šire publike pa za nju samo znaju aktivniji planinari ili oni koji dolaze iz Hercegovine. U misterioznom prostranstvu planine Prenj, u kanjonu Mostarska Bijela, imat ćete osjećaj da se nalazite u magičnom svijetu vilenjaka.

Da li ste čuli za Mostarsku Bijelu?

To je kanjon rijeke Bijele, rijeke kratkog i slabog toka u krškom okruženju. Lijeva je pritoka rijeke Neretve i izvire na jugozapadnim padinama planine Prenj, gdje se zove Gornja Bijela. Utiče u Neretvu kod mjesta Bijela na prostoru Donje Drežnice. Upravo zbog toga je kanjon i dobio naziv Mostarska Bijela.

Šta sve možete vidjeti u kanjonu Bijele?

Šetnja kanjonom će vas upoznati sa prirodom kakvu rijetko vidite. Prva fascinantna odlika ovog prostora je voda koja je pitka cijelom dužinom svog toka!  Potrebno je samo da se krećete prema planinarskim oznakama, a kada ugledate kamena vrata koja asociraju na Hajdučka Vrata sa Čvrsnice odvajate se desno prateći planinarski put koji vodi kroz šumu.  Na putu ćete biti u prilici da vidite Kravlje pećine, te krajnje odredište pećinu i vodopad Mostarska Bijela.

Kravlja pećina iako naziv drugačije kaže, nije klasična pećina nego jako dugačka stijena koja vam u ljetnim mjesecima može pružiti priliku da se ohladite, odmorite od puta ili ručate, a udaljena je samo stotinjak metara od prelijepog vidikovca koji pruža nestvaran prizor. Ukoliko imate dron, ovaj lokalitet je nešto što definitivno trebate snimiti, a osjećat ćete se kao u filmu.

Put do cilja, u ovom slučaju pećine i vodopada vas vodi kroz grabovu šumu gdje ćete naići na misteriozno groblje porodice Lojpur za koju se vjeruje da je početkom 20. stoljeća živjela u ovoj šumi, a iza zidina koje izgledaju da ograđuju imanje, vjeruje se da se nalazila njihova porodična kuća.

pecina mostarska bijela
Izvor fotografije: Hribi.net

Pećina bijela i vodopad u pećini

Mostarska Bijela formira jedinstven krški geološki oblik koji podsjeća na podzemnu rijeku polupodzemnog toka. Ono šta je ovdje specifično, jeste da je krovni dio pećine od tla otvoren prema površini u formi veoma uskog otvora i zbog toga samo mala količina svjetlosti dopire do pećinskog riječnog toka. Iako je teško prohodno, prolaz je i dalje moguć i zbog toga je veoma atraktivan turistima i planinarima i zanimljiv speleolozima.

Ukoliko želite da posjetite i posljednju, najfascinantniju tačku ove rute, a to je vodopad, morat ćete proći kroz približno osamdesetak metara dugu pećinu, a sve vrijeme ispod vas protiče izuzetno hladna voda iz vodopada.

Turistička ste agencija ili turistički vodič? Radite ture u kanjonu Bijele? Postanite naš biznis pretplatnik i Vaše usluge će naći svoje mjesto na ovome članku i na putovaoBiH blogu!

Savjeti

Ukoliko se odlučite za ovaj pohod, birajte nešto toplije mjesece u godini. Tada je vodostaj niži nego što je to u zimskim mjesecima.

Obratite pažnju na opremu koju nosite sa sobom. Kako je biodiverzitet bujan, postoji opasnost od ujeda zmija, kao i drugih opasnih životinja koje ćete eventualno sresti na svojoj avanturi.

Imajte na umu da ukoliko želite doći do vodopada, morate proći kroz pećinu, a da ispod vas protiče izuzetno hladna voda. Zbog toga bi bilo preporučljivo da ponesete vodootporne čizme, a ako želite da hodate bosi, možete i to.

Vodite brigu o okolišu, priroda u kanjonu Bijele je praktično netaknuta i pruža nam bezbroj ljepota, lijepih momenata i mnoštvo sjećanja. Zbog toga, nemojte bacati otpatke od hrane ili slično, ponesite ih sa sobom do prve kante ili kontejnera.

Ture za obilazak dostupne: Da

Ukoliko Vam se sviđa članak, možete ga podijeliti na socijalnim mrežama

Napiši i ti svoj blog post

Voliš putovanja i želiš da sa svima podijeliš svoje avanture? Blog putovaoBiH ti pruža priliku da upravo tvoj članak bude vidljiv svima.