Rijeka Krupa
Neotkriveno

Rijeka Krupa - rijeka koja (ne) teče?

putovaobih blog logo
1 minuta čitanja

Rijeka Krupa, za koju vjerovatno nikada niste čuli, sa sobom nosi jako čudnu priču. U medijima je prozvana kao rijeka koja teče uzvodno, a o čemu je stvarno riječ?

Nastaje iz Deranskog jezera

Radi se o rijeci čije je izvorište Deransko jezero.Deransko jezero dio je parka prirode Hutovo blato i ima površinu oko 5km kvadratnih. U ljetnom periodu se njegova zapremina poveća, dok u zimskom ostaje u vidu malih jezera koja su povezana kanalima. Akumulira se iz okolnih izvora.

Po čemu je posebna rijeka Krupa?

Rijeka Krupa je lijeva pritoka Neretve. Ima dužinu od otprilike 9 kilometara i dubinu do 5 metara. Rijeka Krupa je fenomen koji ne možete pronaći nigdje u Europi i jedinstvena je pojava u BiH. Ova rijeka zapravo teče uzvodno u određenom periodu godine. Pojava se dešava kada vodostaj Neretve poraste i tada vraća vodu iz Krupe u suprotnom smjeru. Zbog ove pojave se možemo zapitati, ukoliko rijeka Krupa teče uzvodno u određenim mjesecima, da li ona tada zapravo teče?
Da biste vidjeli ovu pojavu, izaberite mjesece sa nešto većom količinom padavina, idealno april.

Rijetka pojava u svijetu

Skoro isti ovakav fenomen dešava se sa Mekong rijekom u Jugoistočnoj Aziji koja svojim vodostajem vraća vodu iz pritoke Tonlé Sap u Kambodži.

Tonlé Sap uzvodno tece kao rijeka krupa
Naziv fotografije: Rijeka Tonlé Sap u Kambodži
Ukoliko Vam se sviđa članak, možete ga podijeliti na socijalnim mrežama

Napiši i ti svoj blog post

Voliš putovanja i želiš da sa svima podijeliš svoje avanture? Blog putovaoBiH ti pruža priliku da upravo tvoj članak bude vidljiv svima.