Priče putnika

TOP 10 LOKACIJA U OKOLINI BIHAĆA

3.5 minute čitanja

Dugo sam imala želju i plan da posjetim krajnji sjeverozapad Bosne i Hercegovine - Bihać i njegovu okolinu. Ovim dijelom Krajine dominira rijeka Una, krajiška žila kucavica i najveći "krivac" što ovaj dio Bosne i Hercegovine privlači sve veći broj turista i posjetilaca. Tako sam se jednog majskog vikenda uputila prema Bihaću iz Banja Luke preko Prijedora i Novog Grada a usput obišla sljedećih  top 10 lokacija koje ne smijete propustiti kad se nađete u ovom kraju:

1. Bosanska Otoka

 

Prvo mjesto na kojem stajemo i pravimo pauzu jeste bistro Papro koji zajedno sa Mlinčićima na Adi čine nezaobilaznu stanica, naravno zahvaljujući rijeci Uni i njenim magičnim slapovima koje pravi cijelim svojim tokom. Ovdje se nalazi ostrvce na kojem se nalazi džamija koja je ujedno i jedina džamija u Evropi koja je izgrađena na riječnom ostrvu.

Izvor: facebook.com

2. Bosanska Krupa

– gradić koji me je osvojio na prvu!  Una je ovdje zaista magična, a prolazi kroz sami centar grada. Prije ulaska u centar grad preporučujem kratku pauzu u restoranu Makaba na Uni, na čijoj terasi možete uživati u zaista divnom pogledu na brzake i male slapove koje pravi rijeka u ovom dijelu. Nakon kratke pauze za kafu i doručak produžili smo dalje prema centru Bosanske Krupe. Prvo smo se uputili prema starom gradu Pset s kojeg se pruža veličinstven pogled na Unu i male drvene kućice napravljene na rijeci, kao i na cijelu Bosansku Krupu. Ispod same kule u krugu od 50ak metara nalaze se katolička crkva, džamija i pravoslavna crkva, prizor koji ćete rijetko gdje vidjeti na tako uskom prostoru.

Bosanska Krupa
Autor: whitepearltravel

3. Stari grad Ostrožac

Nastavljamo dalje prema Bihaću gdje nas put vodi prema jednom od najljepših dvoraca u BiH – Ostrožac.  Uzdiže se na lijevoj obali Une putem prema Cazinu, a od Bihaća je udaljen oko 12 km. Na Ostrošcu je očigledna mješavina raznih stilova koji su vijekovima uticali na njen današnji izgled, a u dvorištu tvrđave i starog grada smještena je izložba skulptura na otvorenom koja se savršeno uklapa u cjelokupan ambijent.

Ostrožac
Autor: whitepearltravel

4. Kostelski buk

, je bila naša sljedeća stanica na putu za Bihać. U pitanju je hotel i restoran koji se nalazi na istoimenom slapu koji pravi Una na ovom mjestu. Uz dobru hranu možete uživati u savršenom pogledu na slapove, a preko puta hotela se nalazi i mala plaža koja je ljeti, sigurna sam, pravi mali raj za uživanje

Kostelski buk
Autor: whitepearltravel

5. Spomen park Garavice

Stižemo i do centra Bihaća gdje se nakon kratkog obilaska upućujemo prema spomen parku Garavice, koji se nalazi 3km dalje prema graničnom prelazu Izačić, na tzv. Čamića brdu. U pitanju je spomen park podignut na mjestu stradanja najmanje 12000 srpskih civila u II svjetskom ratu. Sastoji se od 15 istovijetnih skulptura raspoređenih u dvije grupe, a djelo su čuvenog arhitekte i umjetnika Bogdana Bogdanovića. 

Garavice
Autor: whitepearltravel

6. Sokolačka kula

– stari grad na lijevoj obali Une, nedaleko od Bihaća i jedino mjesto sa ove liste koje nisam uspjela posjetiti na ovom putovanju, ali znam po iskustvima drugih i po fotografijama da je zaista vrijedno posjete. Nalazi se na brdu Debeljača, a prvi put se spominje kao grad Sokol u XIV vijeku. 

Sokolačka kula
Izvor: rtvusk.ba

7. Ripački slap

Udaljavamo se od Bihaća putem prema Bosanskom Petrovcu i Drvaru i dolazimo do još jednog od brojnih unskih slapova na kojem se takođe nalazi restoran i dobra je usputna stanica prema sljedećoj destinaciji na Uni, a to su Japodski otoci.

Ripački slap
Autor: whitepearltravel

️8. Japodski otoci

– prava mala oaza u prirodi nedaleko od Bihaća. Ovo je mjesto koje zaista morate doživjeti, a posebno je interesantno iz vazduha jer ima oblik srca. Dobilo je naziv po drevnom plemenu Japodi koje je nekad naseljavalo ove krajeve.

Japodski otoci
Izvor: nevesinjeturizam.com

9. Štrbački buk

Za njega ste sigurno svi čuli, dio je Nacionalnog parka Una i njen vjerovatno najpoznatiji biser. Visok je 24 metra, a s obzirom na to da je Una prirodna granica Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ovaj unski biser pripada dijelom i Hrvatskoj. 

Strbacki buk
Izvor: banjaluka.com

10. Martin Brod 

Još jedan biser Nacionalnog parka Una, takođe bogat slapovima i vodopadima, netaknuta priroda u srcu nacionalnog parka. Najpoznatiji vodopad je Milančev buk, a Martin Brod je poznat i po manastiru Rmanj koji najvjerovatnije datira iz XV vijeka. 

Martin Brod
Autor: whitepearltravel

Nadam se da sam ovim tekstom u vama probudila želju da posjetite sjeverozapad Bosne i Hercegovine.

Ukoliko Vam se sviđa članak, možete ga podijeliti na socijalnim mrežama

Napiši i ti svoj blog post

Voliš putovanja i želiš da sa svima podijeliš svoje avanture? Blog putovaoBiH ti pruža priliku da upravo tvoj članak bude vidljiv svima.