Novosti

Šta je to e-commerce i kako može transformisati vaše poslovanje ili oživjeti vašu ideju?

Favicon blog
3.5 minute čitanja

Kako nijedna započeta tema ne može bez referiranja na dešavanja u proteklih godinu dana, tako koristimo ovu priliku da na još boljem primjeru objasnimo široj publici šta je to e – commerce i kako se sve više provlači kroz svakodnevne razgovore.

 

Odgovor je jednostavan, to je online trgovanje, online prodavnica ili e – trgovina.

 

Sigurno ste u proteklom vremenu bili primorani da obavite kupovinu putem interneta obzirom na pandemiju i ograničeno kretanje koje je prouzrokovala.

 

Tom kupovinom ste bili dio e – commerce-a, kao kupac. Jednostavno, pronašli ste šta vam treba i u par klikova dobili narudžbu na vrata.

Ali šta ukoliko želite vi biti ti koji će prodavati svoje usluge i proizvode putem interneta?

Također jednostavan odgovor – potrebna vam je e – trgovina.

 

U Bosni i Hercegovini vaš najbolji partner za e-trgovinu, sigurno je Monri – member of Payten. Monri vam omogućava da novac od kupljene usluge ili proizvoda na vašoj web trgovini, bude dostupan na vašem bankovnom računu.

 

Taj proces se zove internet payment getaway (IPG) i služi za autorizaciju online finansijskih transakcija. 

Monri - member of Payten

Monri Payments d.o.o. osnovan je 2003. godine pod imenom Webteh d.o.o. kao jedan od prvih pružatelja usluga plaćanja u regiji jugoistočne Europe. Od 2019. godine dio je Payten/Asseco SEE grupe.

 

Naš fokus je razvijanje naprednih rješenja za sve vrste plaćanja te smo jedini omnichannel pružatelj usluge plaćanja u regiji.

 

Naša usluga omogućuje jedinstveno i povezano iskustvo plaćanja u fizičkim trgovinama (SinglePOS), web trgovinama (WebPay payment gateway) te razvoj aplikacija za mobilno plaćanje (Android i iOS mobile SDK).

Naše usluge koriste trgovci, ugostitelji, maloprodaja, veleprodaja, prijevoznici i self-service sustavi. Monri osigurava visoko kvalitetne usluge u suradnji s preko 20 financijskih institucija na teritoriju EU kao i s nekoliko zemalja koje su trenutno izvan teritorija EU – Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora. Surađujemo s preko 500 klijenata i godišnje obrađujemo preko 70 milijuna transakcija (POS i eCommerce).

Da li ste znali da online trgovina može da vam uveća zaradu?

U 2021. godini očekuje se da će učešće online trgovine biti čak 18.1% od ukupne prodaje na svjetskom nivou.

  1. Smanjeni troškovi – vašoj online trgovini nije potreban poslovni prostor, a radna snaga koja vam je potrebna, ovisi od obima posla, ali je značajno manja od fizičke trgovine. A ured vam može biti na kućnoj adresi!

  2. Proširujete tržište – online trgovina ne poznaje granice. Vaš brend možete učiniti jednako dostupnim vašem prvom komšiji, kao i kupcima sa drugog kontinenta.

  3. Manja početna ulaganja – posao koji počinjete online trgovinom zahtijeva znatno manja početna ulaganja i samim tim nosi manji nivo rizika od neuspjeha.

  4. Vaša online trgovina je vaš marketing – ukoliko vaša web stranica online trgovine ispuni tehničke uvjete, vaše je samo da gledate kako posjete rastu i pretvaraju se u kupovine.

  5. Vaša online trgovina nema radno vrijeme – sve vaše usluge su dostupne 24/7, dok vi vodite normalne životne aktivnosti.

  6. Bolje pratite navike kupaca – što znači da ukoliko određeni proizvod ili usluga nema interesovanja, lahko je možete ukloniti, ali i analizirati zašto nije uspješna na tržištu. Možete pratiti ponašanja kupaca, šta više vole, a šta zanemaruju na vašoj online trgovini.

Odlučili ste se za e – trgovinu, šta treba da znate?

Ukoliko se odlučite za pokretanje e – trgovine, treba da obratite pažnju na sljedeće:

 

  • Ko su vaši kupci i kakve su njihove navike, da li su mlađi ili stariji? Po tome ćete znati koliko će vaši potencijalni kupci zapravo biti skeptični prema kupovini preko interneta.

  • Koju vrstu usluga ili proizvoda prodajete? Da li je to usluga/proizvod koji prodajete širom spektru kupaca. Ukoliko imate suženu ciljanu publiku, dobro razmislite da li imate dovoljno lojalnih kupaca prije nego pokrenete e – trgovinu.

  • Da li ste spremi uložiti u digitalni marketing? Online prodavnica zahtijeva i oglašavanje putem socijalnih mreža i što više uložite u marketing, veća je stopa uspješnosti vaše online trgovine.
  •  

E -trgovina ne dolazi bez troška...

I za kraj, šta je potrebno znati, online trgovina dolazi uz određene naknade. Izrada online trgovine, integracija platnog sistema i mjesečno održavanje istog, koštaju.

 

Bitno je napomenuti da je izbor banke jako bitan obzirom da određene banke ne podržavaju transfer novaca putem internet platnog sistema, a plaća se i provizija na transakcije. Tako da ukoliko razmatrate ovu opciju, potrebno je da uradite malo istraživanje tržišta i da provjerite uslove i troškove za vašu buduću online trgovinu.

 

 

Nadamo se da smo vam približili pojam trgovanja putem interneta i da će vam savjeti olakšati naredni korak u poslovanju ili oživjeti vašu ideju o poslovanju.

Ukoliko Vam se sviđa članak, možete ga podijeliti na socijalnim mrežama

Napiši i ti svoj blog post

Voliš putovanja i želiš da sa svima podijeliš svoje avanture? Blog putovaoBiH ti pruža priliku da upravo tvoj članak bude vidljiv svima.