Priče putnika

Dabarska pećina i izvor rijeke Dabar

2 minute čitanja

Ako vas put nanese prema Sanskom Mostu, vjerovatno ćete obići vodopad Blihin skok pa možda i Bobijaško oko (sve preporuke da to uradite), ali postoji još jedno mjesto koje je isto tako vrijedno posjete i gdje se priroda nije štedila. U pitanju je mjesto Donji Dabar, koje se nalazi 7km od Sanskog Mosta, gdje se nalazi izvor rijeke Dabar i Dabarska pećina.

Put do izvora i pećine je makadamski ali je uređen, te iako je jako strmo jer silazite u klanac između brda, bez problema se autom možete spustiti skroz do vode. Prvim pogledom na vodu bićete iznenađeni njenom čistoćom i zelenom bojom koja odmara. Vjerujem da je ovdje ljeti pravi raj za prirodno rashlađivanje od ljetnih vrućina, pri tom mislim na uživanje kraj ledenog Dabra, a ne kupanje u njemu, jer je na izvoru voda hladna i usred ljeta.

Autor: whitepearltravel

Nekoliko desetina metara od izvora nalazi se impozantni ulaz u Dabarsku pećinu iz koje takođe ističe voda u hladnijem periodu godine i spaja se sa rijekom. Ne zna se koliko je pećina duboka i duga jer se pri ulasku u nju otvara ogromni unutrašnji prostor gdje se prepliću voda i kameni dio, te vjerujem da je u zimskom periodu i u periodu velikih kiša ulaz u pećinu nedostupan od količine vode koja ističe iz nje.

Autor: whitepearltravel

Fenomen Bobijaško oko ima veze sa Dabarskom pećinom?

Postoje indicije da je Bobijaško oko, koji se nalaze 23km dalje, povezana sa izvorom rijeke Dabar i Dabarskom pećinom. Kako? Naime, prije nepune tri decenije istraživanja su pokazala kako je Bobijaško oko vjerovatno povezano s ogromnom podzemnom akumulacijom svježe vode, koja se nalazi na prostoru ispod Palanačkog polja, te s izvorima rijeka Dabar i Zdena. S obzirom na to da iz Dabarske pećine u kišnom periodu izvire voda, prvobitno se smatralo da je to jedan od krakova izvora rijeke Dabar koji se nalazi samo par desetina metara ispod pećine, međutim postoji sumnja da iz pećine izvire voda koja se povlači iz Bobijaškog oka, i podzemnim tokovima dolazi do pećine iz koje izlazi i pridružuje se rijeci Dabar.

Ako se pitate kako je to dokazano, odgovor će vam dati mještani. Prema njihovim riječima, specijalna boja koja je tom prilikom puštana u estevelu nakon nekoliko dana pojavila se na izvorima dvije pomenute rijeke.

Autor: whitepearltravel
Autor: whitepearltravel

Pećina je proglašena i nacionalnim spomenikom BiH.

Ovo je zaista sjajno mjesto za dnevni izlet, gdje možete ujedno i istraživati pećinu i odmarati pored rijeke, raspaliti roštilj i uživati u savršenoj prirodi, bez signala na telefonu jer ga ovdje nema ili je jako loš.

Autor: whitepearltravel
Ukoliko Vam se sviđa članak, možete ga podijeliti na socijalnim mrežama

Napiši i ti svoj blog post

Voliš putovanja i želiš da sa svima podijeliš svoje avanture? Blog putovaoBiH ti pruža priliku da upravo tvoj članak bude vidljiv svima.