Slatina
Priče putnika

10 PRIJEDLOGA ZA IZLET U BLIZINI BANJALUKE

5 minuta čitanja

Iako znam da većina vas nije iz Banjaluke vjerujem da će vam biti zanimljivo da znate šta sve (osim samog grada) možete posjetiti kad posjetite našu krajišku ljepoticu. Svi prijedlozi izleta su na najviše sat vremena vožnje od Banja Luke (većina i bliže), tako da se svaki može obaviti za jedan dan.

KRUPA NA VRBASU

Krupa na Vrbasu je jedno od naljepših mjesta koje ćete posjetiti u Bosni i Hercegovini. Meni lično nikad ne dosadi iako sam bila bezbroj puta.

 

Nalazi se na 30ak kilometara od Banjaluke, magistralnim putem prema Jajcu. Dok se vozite prema Krupi na Vrbasu prolazite kroz kanjon Vrbasa koji je sam po sebi doživljaj, tako da ćete uživati, ne samo u destinaciji već i putovanju do nje.

 

Ovdje nalaze predivni Slapovi rijeke Krupe, stare vodenice, manastir Sv.Ilije i nekropola stećaka, izvor Krupe kao i njeno ušće u Vrbas, predivne staze kroz šumu, Strikina pećina, kao i srednjovjekovna ruina Greben grad sa koje se pruža predivan pogled, tako da nećete ostati uskraćeni za razne sadržaje, ali i za odmor ako vam je to prioritet.

Krupa na Vrbasu
Autor: whitepearltravel

KAMENI MOST

A kad već idete prema Krupi na Vrbasu, ne propustite posjetu Kamenom mostu. Nalazi se u mjestu Krmine, a do njega dolazite stazom koja kreće od visećeg pješačkog mosta preko Vrbasa, koji se nalazi malo prije table Krupa na Vrbasu.

 

Kameni most je geomorfološki fenomen poznat pod nazivom prerast. Visok je oko 70m i prava je atrakcija ovog kraja. Meni je uvijek izgledao kao da se dvije stijene ljube, a vi procijenite sami da li je tako. Na most se moguće i popeti, odakle se pruža predivan pogled na rijeku Vrbas i bujnu prirodu okoline, ali je potreban oprez jer je u ljetnom periodu stanište zmija, i to onih otrovnih – poskoka.

Kameni most
Autor: whitepearltravel

NACIONALNI PARK KOZARA

Na nešto manje od 60km od Banjaluke, u opštini Prijedor, nalazi se Nacionalni park Kozara. Sama „titula“ nacionalnog parka govori da je mjesto od posebnog značaja, pa ne moram posebno da ističem njegovu važnost i ljepote. Nacionalnim parkom dominira plato Mrakovice, na kojem se nalazi spomenik Revoluciji, jedan od simbola Kozare, zajedno sa memorijalni zidom i muzejom, sve posvećeno žrtvama Drugog svjetskog rata i bitkama koje su se ovdje odigravale. Osim toga, ovdje postoje brojne staze do mnogih vidikovaca, adrenalin park, uređene staze za šetnju, učionica u prirodi, ski staze, restorani, bungalovi i što je najbitnije, nestvarna priroda i čist planinski vazduh.

Nacionalni park Kozara
Autor: whitepearltravel

MANJAČA

Još jedna planina koja se nalazi u neposrednoj blizini Banja Luke (nekih 35 km od BL), a koju svakako trebate posjetiti, kako zbog prelijepih pejzaža tako i zbog kulturnog značaja. Naime, na njenim obroncima, u selu Stričići, rođen jedan od najpoznatijih srpskih književnika i tribuna – Petar Kočić. Na mjestu gdje je rođen postoji mini etno selo, sa njegovim spomenikom, rodnom kućom Kočića i drugim kućicama i pomoćnim objektima tipičnim za period u kojem je živio. Manjača je poznata i po velikom broju špilja i jama, od kojih najdublja jama doseže i 302 m dubine.

Manjača
Autor: whitepearltravel

JEZERO BALKANA

Jezero Balkana se nalazi na opštini Mrkonjić Grad, na nekih 60 km od Banja Luke, a obuhvata dva vještačka jezera okružena predivnom šumom. Iako je Balkana predivna za vrijeme svakog godišnjeg doba, predlažem posjetu u jesen kad vas tamo očekuje prava eksplozija jesenjih boja. Ljeti je jedno od jezera prava oaza za kupače, a pored jezera postoji i hotel i restoran Balkana kao i bungalovi, tako da ovdje možete ostati i duže od jednog dana.

Balkana jezero
Autor: whitepearltravel

HAJDUČKE VODE

Hajdučke vode su kompleks koji se nalazi na planini Borja nadomak Teslića, od Banja Luke udaljene oko 60 km. Ovaj hotelski kompleks ima fenomenalu ponudu najpogodniju za vikend odmor, s obzirom na to da raspolaže wellness i spa sadržajima, restoranom u etno stilu sa odličnom hranom, a okružen je borovom šumom kroz koju vodi staza za šetnju ili vožnju biciklima. Upravo ta šuma je čini i svojevrsnom vazdušnom banjom. Tu je i staza do Hajdučke česme, kao i omanja ski staza, improvizovani vodopad i mnogi drugi sadržaji, nešto ću ostaviti da otkrijete i sami.

Hajdučke vode
Autor: whitepearltravel

ETNO SELO LJUBAČEVO – LJUBAČKE DOLINE

Ako bi voljeli da vidite kako je izgledao život u našim krajevima nekada, ovo je pravo mjesto za vas. Na samo 20ak kilometara od Banja Luke, u selu Ljubačevo, nalazi se etno muzej na otvorenom „Ljubačke doline“, koje je bogato eksponatima od kojih su neki stari i po 1000 godina a ima ih preko 6000. Tu je i restoran sa domaćom hranom gdje sigurno nećete ostati gladni jer spremaju tradicionalnu domaću hranu kakvu su nekad pripremale naše bake.

Ljubačke doline
Autor: whitepearltravel

VODOPAD ŠVRAKAVA

A kad ste već na tom kraju i u posjeti Ljubačkim dolinama, u blizini se nalazi još jedan biser prirode – Švrakava. Rijeka Švrakava je desna pritoka Vrbasa i iako nije previše duga vrlo je zanimljiva. Kanjon Švrakave dug oko 500 metara završava se s nekoliko slapova i vodopadom, do kojeg nije bilo baš lako doći, ali svakako se vrijedi potruditi. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste period kada ćete ići, jer se zna desiti da vodopad presuši u ljetnoj sezoni.

Vodopad Švrakava
Autor: Deni Ninković - wikipedia

BARDAČA

Barski rezervat Bardača nalazi se na opštini Srbac, a čini je 11 jezera smještenih između rijeka Save i Vrbasa. Bardača je uvrštena na svjetsku listu zaštićenih močvarnih područja, a najpoznatija je po svojim prirodnim bogatstvima koji pored 11 jezera podrazumijevaju i biljni i životinjski svijet. Bujna vegetacija je omogućila sklonište brojnim vrstama ptica (176) koji pripadju veoma rijetkim i autohtonim vrstama.

Bardača
Izvor: banjaluka.com

SLATINA

Slatina je najpoznatija po svojoj banji i ljekovitim izvorima, ali osim toga ovdje možete šetati i park šumom, posjetiti staru crkvu za koju legenda kaže da je nastala „preko noći“ ili zaći malo dublje u šumu u kojoj se nalazi kamena kugla nalik onim u Zavidovićima, za koje postoje vjerovanja da uticaj njihove energije na bioenergetsko polje čovjeka dovodi do širenja aure, a time i na rast imuniteta. Slatina se nalazi na opštini Laktaši, na nekih 15 km od Banja Luke.

Slatina
Autor: whitepearltravel
Ukoliko Vam se sviđa članak, možete ga podijeliti na socijalnim mrežama

Napiši i ti svoj blog post

Voliš putovanja i želiš da sa svima podijeliš svoje avanture? Blog putovaoBiH ti pruža priliku da upravo tvoj članak bude vidljiv svima.