Zvorničko jezero - jezero na istoku BiH
Neotkriveno

Zvorničko jezero – Biser na istoku BiH

Izvor slike: seesrpska.com

Favicon blog
2.5 minute čitanja

Kada smo pitali naše Instagram pratioce da nam predlože lokaciju o kojoj bi bilo zanimljivo pisati, željeli su da napišemo članak za Zvorničko jezero. Istina, nije mnogo popularna destinacija, ali putovaoBiH želi da svojim djelovanjem ukaže na činjenicu da se ljepote naše države kriju iza svakog ugla. 

Kako izgleda Zvorničko jezero

Između Zvornika i Malog Zvornika, zahvaljujući brani izgrađenoj 1955.godine nalazi se Zvorničko jezero.

Jezero je dugo 25 km i zahvata površinu od 8,1 km2. Na najužem dijelu široko je 200 metara, a na najširem 3 km. Maksimalna izmjerena dubina je 39 metara dok prosječna dubina iznosi od 5 do 8 metara.

Zvorničko jezero zimi
Izvor: zvornikturizam.org

Aktivnosti na jezeru

Jezero ima idealne uslove za razvoj nautičkog turizma, pa je samim tim pogodno za vožnja kajaka, kanua i narodnih čamaca uz ribolov. Bitno je reći da se na jezeru održava državno prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

Kupanje
i odmor samo su neke od aktivnosti kojima se turisti mogu baviti na ovom jezeru obzirom da se u priobalju Zvorničkog jezera nalaze male plaže, veliki broj vikend kuća i nekoliko ugostiteljskih objekata od kojih se naročito izdvaja Hotel Vidikovac sa čije terase se pruža sjajan pogled na mjesto Divič koje je jedno od najljepših mjesta na Zvorničkom jezeru.

Raj za ribolovce

Zvorničko jezero je pravi raj za ribolovce i nerijetko se mogu uloviti somovi koji su teški čak i preko 100kg. Pored somova, bogato je i drugim vrstama riba kao što su štuka, smud, šaran, itd. Svake godine, zadnjeg vikenda mjeseca jula, Zvorničko jezero je mjesto održavanja ribolovne sportsko – turističke manifestacije Somovijada koja privlači veliki broj stranih turista i tada Zvornik bude u centru pažnje.

Pejzažno čudo - Divič

Divič je poznat od davnina, pa je tako kroz njega prolazio stari rimski put Srebrenica – Sremska Mitrovica.

Pred Drugi svjetski rat, na stijeni Ograda, gdje se danas nalazi hotel Vidikovac, otkrivena je rimska tvrđava koja se sastojala od tornja za posmatranje i zgrade za smještaj straže. Vjeruje se da je tu najvjerovatnije bila stacionirana manja rimska jedinica koja je obezbjeđivala put kroz Zvornik.

Pretpostavlja se da je nastao u 16.stoljeću i u početku naziv uopšte nije ni bio Divič. Veći dio današnjeg naselja prije podizanja brane i formiranja jezera bio je nenaseljeni dio poznat kao Ada.

Divič naselje - zvornicko jezero
Izvor: Facebook stranica Udruženje građana Diviča

Udaljeno je svega 3 kilometra od centra Zvornika, smješteno na obali Zvorničkog jezera i jedno je od najljepših naselja u našoj zemlji. Često ga nazivaju živopisnim naseljem što je i razumljivo kada se pogleda njegov oblik. Ukoliko ste u prilici, da biste vidjeli Divič u punom sjaju, savjetujemo Vam da posjetite obližnu planinu Mlađevac na kojoj se nalazi Zvornička tvrđava sa koje se pruža predivan pogled na Divič. Naša interaktivna karta BiH može Vas dovesti do Zvorničke tvrđave.

Oblik naselja je poseban jer je to ustvari poluotok, što nije uvijek bilo tako. Svoj specifičan oblik Divič je poprimio nakon izgradnje brane zahvaljujući kojoj je nastalo Zvorničko jezero i zbog koje je Divič poprimio oblik po kojem je danas i prepoznatljiv.

naselje divič - zvornicko jezero
Izvor: Facebook stranica Udruženje građana Diviča
Ukoliko Vam se sviđa članak, možete ga podijeliti na socijalnim mrežama

Napiši i ti svoj blog post

Voliš putovanja i želiš da sa svima podijeliš svoje avanture? Blog putovaoBiH ti pruža priliku da upravo tvoj članak bude vidljiv svima.