Most Mehmed - paše Sokolovića
Priče putnika

ONO ŠTO NAS SPAJA - STARI MOSTOVI BOSNE I HERCEGOVINE

4 minute čitanja

Simbolika mostova je povezivanje, pa dok faktički povezuje dvije obale rijeke, simbolično povezuje ljude, povezuje mjesta. Razlikuju se izgledom i svaki most je po nečemu karakterističan ali svi imaju zajedničku svrhu prethodno navedenu - povezivanje, spajanje. U ovom tekstu izdvojila sam vam čak 10 starih mostova Bosne i Hercegovine vrijednih posjete.

Most Mehmed - paše Sokolovića

NA DRINI ĆUPRIJA ili Most Mehmed-paše Sokolovića, jedan je od najznačajnijih mostova ako gledamo sa aspekta istorijske i kulturne vrijednosti. Nalazi se u Višegradu i povezuje obale rijeke Drine, a datira iz 1571. godine. Zadužbina je velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića, a danas je ovaj most nacionalni spomenik BiH. Poznat je po romanu Ive Andrića zbog čega u narodu i novi naziv na Drini ćuprija.

most mehmed paše sokolovića
Autor: whitepearltravel

STARI MOST

STARI MOST preko Neretve obilježje je grada Mostara i njegov zaštitni znak. Ovaj most je sagrađen između 1557. i 1566. godine, po nalogu Sulejmana Veličanstvenog. Na spisku je spomenika UNESCO-ve svjetske baštine, a kad je sagrađen bio je jedna od najvećih lučnih konstrukcija na svijetu. Danas je jedan od najposjećenijih mjesta u BiH i simbol grada Mostara, a skokovi sa Starog mosta su jedna od najznačajnijih manifestacija ovog kraja.

Stari most u Mostaru
Autor: whitepearltravel

ARSLANAGIĆA MOST

ARSLANAGIĆA/PEROVIĆA MOST na rijeci Trebišnjici je takođe most sagrađen u 16. vijeku, a dao ga je izgraditi Mehmed-paša Sokolović, kao i most u Višegradu. U to vrijeme povezivao je Bosnu sa sadašnjim Herceg Novim, a ime je dobio po Arslan-agi, koji je u to vrijeme naplaćivao mostarinu. 1993. godine odlukom tadašnjeg gradonačelnika Trebinja, mostu je promijenjeno ime u Perovića most ali je u narodu i dalje zastupljeniji prvobitni naziv.

Arslanagića most
Autor: whitepearltravel

KAMENA ĆUPRIJA

KAMENA ĆUPRIJA u Konjicu premoštavala obale rijeke Neretve od 1682. godine pa sve do 1945. godine kad su je srušili Njemci prilikom povlačenja i tad su od nje ostali samo kameni stubovi. Pošto je ovo bio jedini most na Neretvi, niže njega napravljen je novi 1946. godine koji je i danas u funkciji. Međutim, na mjestu stare ćuprije je 1962. godine napravljen most sa drvenom konstrukcijom, da bi sa rekonstrukcijom stare ćuprije istog vizuelnog izgleda započeto tek 2006. a završeno 2009. godine, pa most sada izgleda isto kao i prije 340 godina. Zaštićen je i kao nacionalni spomenik BiH.

Kamena ćuprija
Autor: whitepearltravel

LATINSKA ĆUPRIJA

LATINSKA ĆUPRIJA/PRINCIPOV MOST u Sarajevu je most preko rijeke Miljacke, istorijski značajan jer je baš na tom mjestu Gavrilo Princip počinio atentat na Franca Ferdinanda 1914. godine, što je bio povod za Prvi svjetski rat, pa odatle i naziv Principov most. Izgrađen je u 16. vijeku i jedan je od najstarijih očuvanih mostova u Sarajevu.

Latinska ćuprija
Autor: whitepearltravel

MOST NA ŽEPI

MOST NA ŽEPI nalazi se u selu Žepa, opština Rogatica, a smatra se da je izgrađen odmah nakon mosta u Višegradu, mada tačnih podataka o vremenu njegove izgradnje nema. Poznato je da se nalazio na ušću Žepe u Drinu, ali je zbog izgradnje HE Bajina Bašta izmješten 1966. par kilometra uzvodno. Proglašen je nacionalnim spomenikom BiH 2005. godine. Poznat je i po istoimenom Andrićevom djelu.

Autor: whitepearltravel

MOST NA DUMANU

MOST NA DUMANU je još jedan od starih mostova, koji već vijekovima odolijeva zubu vremena. Nalazi se u Livnu, 100 metara od izvora rijeke Bistrice. Tačan podatak o njegovoj gradnji ne postoji, ali po arhitektonskim karakteristika može se zaključiti da je nastao za vrijeme Osmanskog carstva, negdje u XVII vijeku. Prema predanju izgradili su ga kožari čije radionice su bile u neposrednoj blizini ovog mosta. Stari naziv ovog mosta je Firdusov most, mada se u narodu najčešće koristi naziv Most na Dumanu.

Most na Dumanu
Autor: whitepearltravel

OVČIJI BROD

OVČIJI BROD u Nevesinju je most preko rijeke Zalomke, a pretpostavlja se da su ga sagradile Osmanlije u 16. ili najkasnije 17. vijeku. Po jednoj verziji gradio ga je čuveni turski graditelj Mimar Hajrudin, istovremeno sa gradnjom starog mosta u Mostaru. Drugo narodno predanje kaže da ga je sagradila udovica bega Ljubovića koja je rano ostala bez muža nastradalog u dvoboju, da bi tako mogla dolaziti do svog ljubavnika koji je živio na drugoj obali. 2018. godine proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.

Izvor: nevesinjeturizam.com

RIMSKI MOST NA ŠUJICI

RIMSKI MOST NA ŠUJICI potiče iz I vijeka (da, prvog, dobro ste pročitali), što znači da je star čak 2000 godina. Osim te impozantne činjenice, druga zanimljiva stvar oko ovog mosta jeste i ta da je to most preko najkrivudavije rijeke u BiH, vjerovatno i u Evropi a možda i šire. Naziva se još i Galečka ćuprija, a nalazi se u mjestu Šujica, između Kupresa i Livna, a pripada opštini Tomislavgrad.

Rimski most na Šujici
Izvor: banjaluka.com

RIMSKI MOST U VUČIJI

RIMSKI MOST U VUČIJI nalazi se nadomak Trebinja, a spaja obale rijeke Sušice u selu Vučija. Izgrađen je na lokaciji nekadašnjeg rimskog puta od Dubrovnika za Crnu Goru, a ono što je meni bilo posebno interesantno jeste da se nalazi između dva granična prelaza, bosansko-hercegovačkog i crnogroskog, ali ipak pripada BiH. Smatra se da je sagrađen u 13. vijeku kada i obližnje Vrmske kule.

Rimski most u Vučiji
Autor: whitepearltravel
Ukoliko Vam se sviđa članak, možete ga podijeliti na socijalnim mrežama

Napiši i ti svoj blog post

Voliš putovanja i želiš da sa svima podijeliš svoje avanture? Blog putovaoBiH ti pruža priliku da upravo tvoj članak bude vidljiv svima.