Jezero Brana iz zraka
Priče putnika

Brana - Vještačko jezero i nadaleko poznata bužimska oaza mira

1 minut čitanja

Vještačko jezero Brana je smješteno par kilometara od Bužima, u selu Vrhovska. Jezero se nalazi ispod napuštenog rudnika mangana i napravljeno je za potrebe istog.

Bogato ribama

Jezero je površine oko 2 hektara i najveće dubine oko 7 metara, sa muljevitim dnom. Od ribe, u jezeru ima šarana, mrene, štuke i klena, te, kako ga ovde zovu, crvenog šarana. Što se tiče kapitalnih ulova, ulovljeni su šarani do 8 kilograma, ali je bilo kidanja najlona i odvlačenja štapova, tako da se pretpostavlja da u jezeru ima i većih primjeraka.

Brana jezero
Autor: dokshots

Ribarska takmičenja

Na jezeru se svake godine održavaju takmičenja u lovu ribe udicom na plovak i samo jezero je smješteno u netaknutoj prirodi. Prilaz jezeru i krajolik je prelijep, a oko jezera je ribarska staza koja omogućava ribolov sa više pozicija.

Brana
Autor: dokshots

Kako doći do jezera?

Jezero Brana nalazi se 11 km udaljeno od centra grada. Ukoliko idete iz pravca Bužima prema Velikoj Kladuši, u naselju Vrhovska, imate skretanje s desne strane i putokaz za “Rudnik” tu ćete skrenuti i nastaviti tim putem do samog jezera.

Brana pejzaž
Autor: dokshots

Put je asfaltiran skoro sve do jezera. Makadamski put je svega možda 300 do 400 metara, gdje možete parkirati auto i već ste na jezeru. Svakako valja napomenuti da Vas ovaj put google navigacija neće odvesti u pogrešnom pravcu tako da možete i nju koristiti.

Brana pogled
Autor: dokshots
Brana brijeg
Autor: dokshots
Brana priroda
Autor: dokshots
Brana sjaj
Autor: dokshots
Brana prizor
Autor: dokshots
Ukoliko Vam se sviđa članak, možete ga podijeliti na socijalnim mrežama

Napiši i ti svoj blog post

Voliš putovanja i želiš da sa svima podijeliš svoje avanture? Blog putovaoBiH ti pruža priliku da upravo tvoj članak bude vidljiv svima.