Podrumi Andrija
Novosti

Podrumi Andrija - vinarija u srcu Hercegovine

Favicon blog
2 minute čitanja

Nedaleko od Mostara, nedaleko od Čitluka, nedaleko od Međugorja nalazi se jedno malo mjesto, Paoča se zove. U Paoči je moguće pronaći jedan od gore navedenih dragulja, a to je porodična vinarija porodice Ćorić, Podrumi Andrija.

Kratak historijat vinarije Podrumi Andrija

Iako možda zvuči čudno i nevjerovatno, vinarije imaju dugu tradiciju u Bosni i Hercegovini. Taj po mnogo čemu posebni, krški, južni dio naše države je zaista poseban i krije jako mnogo dragulja koji će tek da se otkriju na sreću svih nas. Sve je počelo 60 – ih godina XX stoljeća. Tada je Andrija Ćorić sa svojom suprugom Stojom, prvi u Hercegovini započeo sadnju vinove loze na široko i flaširati vino. Od tada do danas je prošlo preko 60 godina i tradicija je očuvana, a što je najbitnije, nastavljena.

Danas su Podrumi Andrija vinarija koja nudi jedno od najkvalitetnijih vina u Bosni i Hercegovni i zasigurno nudi najposebniji ugođaj koji ćete ikada doživjeti. Naročito ako ste vinoljupci. Cijeli kompleks vinarije od početka do kraja je kao film, dok je o gostoprimstvu porodice Ćorić suvišno i pisati, dovoljno je da to doživite. Nakon posjete bit će vam jasno zbog čega su riječi suvišne.

Blizina Mostara - razlog više za posjetu

Od Mostara do Paoče vam je potrebno cijelih 15 minuta vremena. Cesta je prilično dobra i jednostavna, tako da će se te dodatne minute vožnje sigurno isplatiti. To će sigurno biti iskustvo koje ćete dugo pamtiti.

Imate osigurano parking mjesto...

Ispred vinarije imate osiguran parking tako da se ne morate brinuti gdje ćete parkirati vozilo, a u slučaju da bude gužva, 100 metara prije vinarije također imate veliki plac na kojem je moguće parkirati vozilo.

Podrumi Andrija
Podrumi Andrija - prilaz

Doživljaj u podrumima Andrija može početi

Kada ste riješili parking, možete početi sa vašim posebnim užitkom sadržaja koje vinarija nudi. Ulaskom u vinariju će vas dočekati restoran, a mi vam toplo preporučujemo da sjednete u zatvoreni dio terase budući da će vam pogled krasiti polje vinograda i na trenutak ćete pomisliti da ste u nekom slikovitom predjelu Toskane, a istina je da ste u Hercegovini. Tu možete degustirati vina koja se tu i proizvode, a savjet su svakako za crveno vino Blatina i za bijelo vino Žilavka kao autohtone hercegovačke sorte.

Podrumi Andrija
Podrumi Andrija - restoran

Nakon toga, zaputite se u podrume Podruma Andrija. Tek tu ćete ostati očarani, već od samog početka. Sve počinje sa otvaranjem betonskih vrata koji imaju ugrađen sistem otvaranja na dugme. Sve to bi bilo logično i sasvim u redu, ali to je betonski blok težine 2 tone i postavljen je u jednom komadu, zanimljivo zar ne?

Podrumi Andrija
Podrumi Andrija - ulaz u vinski podrum

Degustacija vina

Iza magičnih vrata dočekat će vas unikatna prostorija za degustacije koja je napravljena od autohtonog hercegovačkog kamena i uvjereni smo da nikada niste vidjeli ništa ni slično ovoj prostoriji. Ako i jeste vidjeli nešto slično to je bilo prilikom gledanja filma na televiziji. Sada imate priliku da budete glavni akteri u filmu, a i da uz sve to na usluzi možete imati privatnog batlera.  

Podrumi Andrija
Podrumi Andrija -prostorija za degustaciju vina

Pohod nastavljate kroz labirint napravljen od bačvi vina, a posjetit ćete i arhivu vina Podruma Andrija i svojim očima se uvjeriti u dugogodišnju tradiciju koju ova porodična vinarija ima i zbog čega i jeste jedno od najboljih vina hercegovine.

Podrumi Andrija
Podrumi Andrija - vinske bačve

Jedina i unikatna - banka vina u BiH

Ako ste mislili da je to sve, griješite. Da li ste čuli za pojam banka vina? Umm, nismo ni mi dok nismo posjetili upravo ovu vinariju. To vam je ustvari prostor koji je vrlo sličan trezoru, čak se tako i otvara, oduševit ćete se kada to ugledate. Iza njega se kriju neka od najskupocjenijih vina i gdje velike komanije zakupe svoj box i tu čuvaju svoja najvrijednija vina. Ne možemo sa sigurnošću garantovati, ali smo prilično sigurni da su Podrumi Andrija jedina vinarija u Bosni i Hercegovini koja u sklopu vinarije ima jedan ovakav prostor.

Podrumi Andrija
Podrumi Andrija - banka vina

Možete i prespavati u prelijepim prostorijama

Nakon ovog iskustva, ako vam bude previše očaravajuće i ne budete željeli da idete, Podrumi Andrija su se pobrinuli i za to. Na drugom spratu vinarije nalaze se smještajne jedinice gdje možete prespavati i ugodno se odmoriti, a sobe su hotelske u najmanju ruku, dok je pogled priča za sebe, vidjet ćete. Kako ste odlučili da ostajete barem na jednu noć, tu u suncem osunčanoj Paoči, nedaleko od Mostara, predlažemo da posjetite rooftop bar koji se također nalazi u kompleksu vinarije i koji pruža predivan pogled na Paoču i na okolinu.

Podrumi Andrija
Podrumi Andrija - pogled iz sobe

Kako ste odlučili da ostajete barem na jednu noć, tu u suncem osunčanoj Paoči, nedaleko od Mostara, predlažemo da posjetite rooftop bar koji se također nalazi u kompleksu vinarije i koji pruža predivan pogled na Paoču i na okolinu.

Podrumi Andrija
Podrumi Andrija - pogled sa terase bara

Također, uradite posjetu vinogradima, da pogledate kako to ustvari i izgleda i zbog čega je to sve toliko posebno i poklonite sebi nešto drugačiji doživljaj. Za ovakve tipove doživljaja i životnih iskustava, uopšte nije potrebno da napuštate granicu vlastite države već to možete doživjeti i iskusiti u unutrašnjosti svojih. 

Trud i predanost u poslu

Premalo ili nimalo pažnje posjećujemo dobrim stvarima unutar Bosne i Hercegovine, a iz vlastitog iskustva govorimo da ima pregršt pozitivnih primjera i priča, a Podrumi Andrija su jedan od najboljih i najljepših primjera kako se uz mnogo entuzijazma, ljubavi, truda i rada može izgraditi nešto zaista posebno i vrijedno svake pohvale. Zbog toga, naredni put kada se zaputite prema južnom dijelu naše države, Hercegovini, sjetite se da u blizini Mostara postoji jedno mjestašce, Paoča se zove i krije jedan od dragulja vina hercegovine, Podrumi Andrija se zove.

Podrumi Andrija
Podrumi Andrija - pogled iz sobe

Na kraju vaše posjete, imate i wine shop pa sebi odaberite vino koje vam se najviše svidjelo, kupite ga i onda ga sačuvajte kao muzejski primjerak (to smo mi uradili), ili ga popijte sa zadovoljstvom prisjećajući se nezaboravnog iskustva koje ste sebi pružili.

Podrumi Andrija
Podrumi Andrija - pogled iz sobe

Budući da je nama u putovaoBiH iznimno stalo da se svijest naših sugrađana o pozitivnim primjerima volje, ulaganja, truda i rada u Bosni i Hercegovini podigne na viši nivo, zadovoljstvo nam je što upravo imamo vinariju Podrumi Andrija za našeg partnera.

Sve ponude koje vinarija nudi možete pronaći i rezervisati vrlo jednostavno na našoj booking platformi putovaoBiH koja je prva booking platforma ovog tipa u Bosni i Hercegovini i na kojoj svako ima priliku da pronađe odgovarajući sadržaj za sebe i svoje najbliže.

Degustaciju možete rezervisati na putovaobih.com

Ponude vinarije Podrumi Andrija možete pronaći klikom na link, rezervisati i naredni vikend provesti na totalno drugačiji način i priuštiti sebi doživljaj koji ćete zasigurno pamtiti.

Trenutno je moguće odabrati i rezervisati dvije ponude Podrumi Andrija:

Ponude uključuju obilazak podruma, degustaciju vina, vinjaka, rakije kao i hercegovačku platu, a iz vlastitog iskustva vam možemo reći da je sve od navedenog vrhunskog kvaliteta. Rezervacije možete izvršiti direktno na platformi, a plaćate po dolasku u vinariju, odnosno na licu mjesta.

„Uvijek žedan nikad pijan.“

– A.Ć –

Ukoliko Vam se sviđa članak, možete ga podijeliti na socijalnim mrežama

Napiši i ti svoj blog post

Voliš putovanja i želiš da sa svima podijeliš svoje avanture? Blog putovaoBiH ti pruža priliku da upravo tvoj članak bude vidljiv svima.